Anvendelse af Marschak Interaction Method (MIM) i familieretssystemet

Formålet med denne skrivelse er at informere fagfolk, der arbejder inden for familieretsplejen om Theraplay®-Instituttets position i forhold til brugen af MIM inden for vurderinger i familieretlige sager.

Theraplay® er det registrerede varemærke tilhørende Theraplay®-Instituttet, 1224 W. Belmont Ave, Etage 1, Chicago, IL 60657, USA. Ophavsretten til MIM ejes af Theraplay®-Instituttet.


Theraplay®-Instituttet
tilbyder følgende vejledning:

Marschak Interaction Method (MIM) er en vurderingsproces, der er specifik for Theraplay. En MIM består i at indsamle oplysninger om et barn og dets familie, observation af barnet med dets forælder/forældre gennem videooptagelse af anbefalede aktiviteter, analyse af videooptagelsen og feedback til forælder/forældre. Gennemførelse af en MIM-vurdering er en proces, der involverer flere sessioner, herunder det indledende møde med forælder/forældre, gennemførelse af MIM-observation(er) og mindst en feedbacksession med den forælder, der deltog i MIM-observationen. Under MIM-feedbacksessionen vises forælderen segmenter fra MIM-videooptagelsen. Fortolkningen af MIM påvirkes af forælderens respons under feedbacksessionen.

Ud over at være en intervention i sig selv er MIM et klinisk vurderingsværktøj, der anvendes til at hjælpe behandlere med at forstå dynamikken mellem et barn og dets primære omsorgsperson(er) med det formål at kunne planlægge den kliniske Theraplay-intervention. MIM er ikke designet som et evalueringsværktøj med hensyn til at foretage objektive og standardiserede vurderinger af omsorgskapacitet eller kvalitet. Hvis der opstår sikkerhedsproblemer under en MIM-vurdering, så bør disse om nødvendigt behandles på passende vis og rapporteres til børne- og familieafdelingen. Theraplay®-Instituttet støtter ikke brugen af MIM som et selvstændigt vurderingsværktøj i familieretlige sager, fordi observationsmetoden ikke er designet til denne brug.

Kun udøvere, der er fuldt certificerede Theraplay®-behandlere, kan kalde det, de gør for Theraplay® eller kalde deres vurdering for en MIM-vurdering. For at blive certificeret skal relevante fagfolk deltage i de to undervisningsmoduler på Theraplay-uddannelsen (trin 1 og trin 2) og gennemføre alle tre niveauer af Theraplay-certificeringen.

Certificeringsprocessen:  De, der kun har deltaget på trin 1 eller trin 2, kan sige, at de bruger principper fra MIM og / eller Theraplay.  De, der er tilmeldt certificeringsprocessen, og som har opnået status som Foundational Theraplay-behandler eller Intermediate Theraplay-behandler, kan sige, at deres vurdering er MIM-informeret, ligesom de kan sige, at deres arbejde er Theraplay-informeret.

Theraplay®-Instituttet anerkender, at praktiserende psykologer, kvalificerede terapeuter og familiebehandlere m.fl. kan bibringe en række erfaringer og færdigheder til at vurdere familier i forhold til familieretlige sager. Det er vigtigt, at sådanne fagfolk er tilstrækkeligt kvalificerede, har erfaring som ekspertvidner, er behørigt registreret hos en faglig organisation, der giver en ramme for etisk praksis og en klar klageprocedure og har professionel ansvarsforsikring. Theraplay®-Instituttet anerkender, at brugen af MIM-koncepter inden for en omfattende vurderingsproces kan tilføje værdifulde oplysninger, der giver indsigt, som en professionel kan udvikle deres konklusioner og anbefalinger til det familieretlige system på baggrund af. Dette er imidlertid ikke at foretage en MIM på den måde, som man aktuelt lærer at anvende den på Theraplay-uddannelsen, eller en måde hvorpå en certificeret Theraplay-behandler forventes at bruge en MIM.

Det er vigtigt, at enhver professionel, der bruger en MIM eller MIM-baseret observation, informerer det familieretlige system om brugen af MIM og er transparent omkring dens formål og begrænsninger (dvs. at MIM ikke er standardiseret eller normbaseret), og at den kun er inkorporeret som en del af en bredere vurdering. Theraplay®-Instituttet støtter ikke vurderinger og konklusioner, som udelukkende er baseret på en MIM-baseret observation.


En bemærkning om MIM D-EIS og Family Justice Assessments:

MIM D-EIS (Dyadic Emotional Interaction Style) træning er en separat træning, der ikke er en del af Theraplay-uddannelsen og Theraplay-certificeringsprocessen. Vejledning om anvendelse af MIM-DEIS som led i familieretlige vurderinger skal søges hos uddannelsesudbydere af dette kursus.

Af særlig betydning: Når deltagere har gennemført MIM-DEIS-uddannelsen, skal de være enige om, at de ikke vil sætte direkte D-EIS-score i skriftlige resuméer eller dele disse med omsorgspersoner eller andre fagfolk (uden MIM D-EIS-træning), og at de aldrig vil bruge MIM D-EIS som den eneste metode i komplekse vurderingssager, for eksempel ved vurdering af forældrekompetence (jf. Saara Salo, MIM D-EIS-træning 2021).

(Med tak til Dr. Fiona Peacock & Dr. Viv Norris, Co-Directors for Theraplay® UK, for udvikling af den britiske version af denne erklæring & Dr. Helen Rodwell for hendes vejledning i at udvikle den.)

D-EIS-reference: Salo, S., & Mäkelä, J. (2006). EIS/Emotional Interaction Style rating for MIM. Manual. Psychological Corporation, Finland.

November 2022